Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Édes, fekete és ropog

A június 13-i adás tartalmából.
 

Ugató hungarikum
A puli egyike a kilenc magyar kutyafajtának, és világszerte a legismertebb terelőkutyafajta közülük. Mintegy száz éve szervezetten tenyésztik. Ezért is lett hungarikum. Megalakulása óta először rendezett találkozót a fajta népszerűsítése érdekében a Magyar Puli Klub. Az I. Puli pikniken nem csak tenyésztők, pulitartók is bemutathatták kedvenceiket Nagyrédén a Földváry-Kúriában. Szerveztek ügyességi feladatokat gazdáknak és kutyáiknak, valamint történelmi fajtabemutatót. Pilisy Csenge riportja.

Hallgassa meg!

Édes, fekete és ropog
Egyik legízletesebb cseresznyefajtánk a rövidszárú fekete cseresznye, melynek hazája a Borsod megyei Szomolya. Ma már az itt élők is tudják, hogy milyen érték birtokában vannak és újra ültetik az őshonos facsemetéket a kertekbe, sőt komoly ültetvények is kialakultak. A finom édes ropogós cseresznyét az asszonyok aszalják, rétest sütnek, lekvárt főznek belőle. Horváth Katalin riportja.

Hallgassa meg!

Semmi vadászpuska?
Látszólag nyugalmi időszak a mostani a vadászok életében, hiszen vége az őzbak szezonjának és az üzekedés csak augusztusban kezdődik. A vadászok ha ilyenkor nem hódolhatnak szenvedélyüknek, akkor horgászással vészelik át ezeket a heteket. A Közép-Tisza vidéke, Tiszakécske a folyóval és a holtágakkal erre kiválóan alkalmas, de közben a vaddisznóra egész évben lehet vadászni, sőt kell is, mert komoly károkat okoz a földeken és a veteményesekben. Fésűs Sándor tiszakécskei vadász szerint másra is figyelniük kell.

Hallgassa meg!

Óriáshal a maconkai tóban
A maconkai tó Nógrád megye legnagyobb tava melyben számos halfajta él. Még az amerikából ide keveredett buffaló és szépen megél benne. Egy ilyet fogott ki nemrég az egyik horgász. A 8 kilós halat mérlegelés után visszaengedte a tóba. Tarnóczi László érdeklődött a horgászok körében.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – június 13., szerda, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető. Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább