Hajnal-táj: Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál

A június 26-i adás tartalmából.
 

Kérészek
Nem kell félteni a kérészeket! A Tisza a jövőben is virágozni fog, csak a tömegesség változik évről évre, az évjárattól, a vízállástól és a szennyezésektől függően. Gergely József biológussal Ternovácz István Zentán beszélgetett a Tisza virágzásról.

Állatorvos
Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol

Falusi turizmus
Felkészült a szezonra a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület. Jó példákat mutattak meg a tagoknak Egerszalókon, ahol nem csak a szálláshelyekre, a település kínálta attrakciókhoz is ellátogattak. Kisnánán pl. olyan állatsimogatót kerestek fel, ahol egész nyáron ismerkedhetnek a gyerekek a vidéki élettel és az állattartással.

Balaton
Indul a Balaton főszezon, ami azt is jelenti, hogy magasabb fokozatba kapcsolnak a vízi mentők is. Megfelelő számban állnak rendelkezésre strandi mentők – mondta el többek között Bagyó Sándor, a Vizimentők Magyarországi szakszolgálatának vezetője – de a nyár során még várnak jelentkezőket, s több tanfolyam indítását is tervezik.

Atkák
Dr. Pénzes Béla egyetemi tanár, a rovartan professzora. A kétfoltos takácsatkák óriási károkat okoznak. Ezt összefüggésbe hozzák a klímaváltozással, hiszen az atkák, ezek a 8 lábú, pókszabásúak, egyre jobban felszaporodnak. Egy elkésett gyomirtás révén a gyomokról a gyümölcsfákra vándorolnak az atkák, és nagyfokú levélhullást okoznak. A paradicsomnál is olyan tünetet váltanak ki, mintha a paradicsomvész tizedelné a leveleket. Az atkaölő szerek, speciális növényvédő szerek, ezeket célszerű bevetni az atkák ellen, mert a legtöbb rovarölő szer, hatástalan az atkák ellen.

Kertben
Mátészalkán Szender Antal minden évben elkápráztatja szűkebb környezetét gyönyörű, ízletes őszibarackjaival. A kertjében kerestem fel és arra is választ adott, hogyan, mim módon lehet a 3 aranykoronás homokon ezt a gyümölcsöt megtermelni. Zsoldos Barnabás beszélgetése.

Villány
A változatos időjárás- a tavaszi hideg után bekövetkező hirtelen felmelegedés – párosítva a nagymennyiségű esővel jó hatással volt a szőlő növekedésére. Természetesen ilyenkor sem szabad megfeledkezni a kialakuló betegségekről, a megelőzés sokat segíthet. A kisarsányi Vylyan Pincészetnél folytatódik a már tavasszal megkezdett zöldmunka illetve a napokban permeteznek is. Ipacs Szabó István főborásszal a fajtagyűjtemény előtt beszélgetett Zsoldos László

Kabóca
Most kell védekezni a szőlősárgaság fitoplazmát okozó amerikai kabócák ellen. E betegség néhány éve tűnt fel, elsőként Zalában, s innen terjedt tovább szinte már az egész Dunántúlra. Azokon a helyeken is ajánlott a védekezés, a szakemberek szerint, ahol még nem jelentkezett a fertőzés.

Pálinka
Múlt hét végén tartották a 4. Kecskeméti Barackpálinka és borfesztivál, ahol a többi között 12 borvidék,33 pincészete mintegy 230 féle borral képviseltette magát. Ugyanakkor a pálinkakészítők is kitettek magukért, hiszen mintegy 90 féle italt kínáltak a látogatóknak. Molnár H. Boglárka a rendezvényen az igazi kecskeméti barackpálinka készítésének a titkairól érdeklődött.

Hallgassa vissza IDE KATTINTVA a teljes adást!

Hajnal-táj – Kossuth – június 26., szerda, 5:00

Műsorvezető: : Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább