A felújítás után pedig egy modern oktató- és képző kórház lesz a Szeretetkórházból

Valastyán László, a Mazsihisz Szeretetkórházának műszaki igazgatója beszélt a felújítási munkálatokról, egy XXI. századi geriátriai oktatóintézményről.
 

Hallgassa meg!

A szakember a kormány által meghirdetett egyázi kórházak felújítását illető programról, annak a Szeretetkórházat illető részéről beszélt. megemlítette, életbelépett a kormányhatározat, a felújítási támogatás idei évre vonatkozó részét a kórház már meg is kapta. ez két és félmilliárd forint. A tervezési fázist már befejezték, az engedélyezési dokumentumokat feltöltötték.
A munkálatokat illetően Valastyán László kiemelte, a feladat nehézségét és egyben a szépségét az adja, hogy nem fognak egy vadonatúj épületet felhúzni, a már meglévő intézménybe kell majd belehelyezni azt az ellátási színvonalat, amit a XXI. század kihívásai elvárnak. A már meglévő épületen kell dolgozni, de mindezt úgy, hogy annak a külsején nem lehet változtatni, hiszen műemlékjellegű besorolással rendelkezik.
A felújítási után az ágyszám jelentősen csökkenni fog, közel százzal, viszont megszűnnek a nyolcágyas, fürdőszoba nélküli kórtermek. Mindezek mellett a járóbeteg-ellátáshoz használt eszközök mellett a fekvőbeteg-ellátáshoz is szükséges modern gépeket is be kell szerezni majd.
A Mazsihisz Szeretetkórházának a különlegességét az adja, hogy ez az intézmény az egyetlen geriátriai oktatókórház Magyarországon, amelyik nem mellesleg Közép-Európa egyetlen zsidó kórháza is. A felújítás után pedig egy modern oktató- és képző kórház lesz a Szeretetkórházból, ahol nem csak orvosokat, hanem nővéreket is képeznek a gerontológiai ellátás tekintetében.
Az ellátottak köréről a műszaki igazgató megjegyezte, a Szeretetkórháznak országos ellátási kötelezettsége van, azaz bárki igénybe veheti a szolgáltatásokat. Azokat a szolgáltatásokat, amelyeket nagyszerű orvosok, kiváló szakemberek végeznek el. Ezekhez a szolgáltatásokhoz szükségesek a modern felszerelések, amelyek beszerzéséhez nagyban hozzájárul a fenntartó, a Mazsihisz, de a zsidó közösség hozzájárulása is fontos.
Valastyán László beszélt még az Egyházi Kórházak Egyesületéről, a tagok célja a közös érdekérvényesítés a kormányzattal való tárgyalások alatt. Az együttműködés remekül működik, folyamatosak az egyeztetések, az egyházi kórházak fejlesztési programja is egy közös kezdeményezés volt, a kórházak a születéstől a halálig felosztották maguk között az egészségügy területeit.

Az interjú a 2019. július 12-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.

Olvasson tovább