Hajnal-táj: Kézműves ékszerek

A július 21-i adás tartalmából.
 

Penészlek elmaradott, szegény emberek lakta község volt az ötvenes, hatvanas években a román határ szélén. Végh Antal különösen lesújtóan írt a faluról. Ma már azonban más arcát mutatja a község az ide érkezőnek, mert dolgos, küzdeni tudó emberek lakják.

A Tisza-tóról forgatott kisfilmje gyorsan népszerű lett az internetes közösségi felületeken, tízezrek látták néhány hét leforgása alatt. Családjával az egykori Leningrádból indult, ám Magyarországon találta meg számításait. Gyermekként a Tisza szerelmese lett Ljasuk Dimitry, akit az idei gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon több különdíjjal is jutalmaztak.

Különféle színű féldrágakövek, gyöngyök, nyakláncok, karperecek, ruhára különféle kiegészítők. Egyre nagyobb az érdeklődés a kézműves ékszerek iránt. A magyarkanizsai Kanizsa Fesztiválon is elsősorban a hölgyek vették körbe ezeket a standokat.

Hogyan lehet ötvözni a történelmet, a kultúrát és a modern technikát? Valahogy úgy, ahogy Szank, egy Bács- Kiskun megyei falu tette a nemrég átadott emlékparkjában, amely a kunok magyarországi megtelepedésének és jelenlétének állít emléket Szank vezér egykori szálláshelyén.

1. rész:

Hallgassa meg!

2. rész:

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – július 21., vasárnap, 5:00

Szerkesztő: Bakos Csaba
Műsorvezető: 
Bánsági Éva

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább