Kossuth Rádió

Hajnal-táj: A kovács mesterség

A július 23-i adás tartalmából.
 

Repce
Vajdaságban az utóbbi években ugrásszerűen megnövekedett az olajrepce vetésterülete. A stabil hozam, az elfogadható ár, valamint a termény iránti nagy kereslet miatt iktatják a vetésforgóba ezt a haszonnövényt. Szerbiában a megtermelt mennyiség 95 százaléka a külföldi piacra kerül. Amióta rájöttek arra, hogy a repceolaj rendkívül értékes, mert sok telítetlen zsírsav van benne, és alig tartalmaz koleszterint, Vajdaságban egyre több kisvállalkozás és manufaktúra is a napraforgó-, mák-, len- és tökmagolajat mellett a repcét is elkezdte hidegen préselni. Kaszoli Violetta riportjában kisvállalkozót és mezőgazdasági termelőt kérdezett.
Riporter: Kaszoli Violetta
Beszélnek:
- Ivan Perčić, hajdújárási vállalkozás igazgatója
- Körmös Lehel, csantavéri termelő
- Vitković Aleksandar, Szabadka mezőgazdasági és környezetvédelmi titkára

Hallgassa meg!

Mesterség 

A kovács mesterséget mutatjuk be.
Egy igazi mester még saját szerszámait is maga készíti. Az izzó parázs mellett csendül az üllő és ritmust jár a kalapács. Oppenauer Péter kapolcsi műhelyében Domokos István járt.

Hallgassa meg!

Tábor

Milyen programok vannak egy vallási táborban a Szeged-Csanádi püspökség által szervezett alkalmakon.

Hallgassa meg!

Állatorvos 

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – Miként szabadulhatunk meg az egerektől?

Hallgassa meg!

Alma

Bálint László hobbikertész kertjében. Az alma nagyon hajlamos az alternáló terméshozásra. Az egyik évben agyontermi magát, míg a következő évben pihen. Ha rendszeres termésritkítást hajtunk végre, minden évben, és ezáltal minden évben egyenletes lesz a termés mennyisége, és az almafa erejének megfelelő lesz a terhelés, akkor rendszeresen és bőven terem, és ki tudjuk hozni a hullámhegyekből, hullámvölgyekből. Timon Béla egyetemi tanár, az egykori Kertészeti Egyetem, Gyümölcstermesztési Tanszék vezetőjének szavait is felidézzük a termésritkítással kapcsolatban, archív felvételről

Hallgassa meg!

Almatermelők

Az almatermés mennyisége, értékesítése egyelőre ködbe vész, csak találgatnak a termelők és a feldolgozók. Újfehértón a legutóbbi tanácskozáson sem lettek okosabbak, mert a magyar almatermés nem meghatározó a világpiacon.

Hallgassa meg!

Fügeszüret

Érik a füge Zalában. A hétvégétől már szüreteltek a tormaföldi szőlőhegyen lévő több hektáros Fügeligetben. A sok csapadéknak és a melegnek köszönhetően igazán jó termés.

Hallgassa meg!

Élő tel. interjú Kulik Zoltánnal a Vitafort vezérigazgatójával a GMO mentes mezőgazdasági termelésről és a GMO mentes takarmány készítésnek a lehetőségéről.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – július 23., kedd, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább