Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Hogy lehet visszacsábítani az elkóborolt macskát?

A július 24-i adás tartalmából.
 

Gortva
Gömör vagy Nógrád az országhatárral történt kettévágással zsákrégiókké lett vidék Északról és Délről is. Azaz akár az anyaországi, akár az elszakított területeket járjuk, a szegénységgel, az elköltözéssel, a házak, porták és a földek elértéktelenedésével találkozunk. Szlovákiában talán még jobban érezhető ez. Példa erre Gortva község is, melynek utolsó lakójával beszélgetett Tarnóczi László.

Hallgassa meg!

Nyírbogát

Nyírbogáton bölcsődét adtak át a hétvégén. Ez csak a kezdet, hiszen a kormány komoly összeget biztosít a falvak bölcsőde igényének kielégítésére.

Hallgassa meg!

Zalakaros

Elkészülte után a fürdőváros egyik nevezetességé vált Zalakaroson az a termáltó a körülötte lévő ökoparkkal, amit a fürdő elhasznált vizének felhasználásával alakítottak ki. Egy műszaki hiba miatt azonban tavaly egyik napról a másikra eltűnt a víz a két hektáros tóból, s egy évig vigasztalan látvány nyújtott a hely. Most viszont – a hiba kijavítását követően – elkezdték feltölteni a medret, s néhány héten belül visszaállhat az eredeti kép.

Hallgassa meg!

Hangvadász

Zsoldos Árpád madarász a kabasolymot mutatja be.

Hallgassa meg!

Állatorvos

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – hogy lehet visszacsábítani az elkóborolt macskát?

Hallgassa meg!

Gyógynövények

Lechner Judit kertészmérnök, bio termesztő kertje. Budaörs. Nyílt nap volt Lechner Judit kertjében, és a kertbarátok több kérdést is feltettek például a nyári légúti betegségekkel kapcsolatban, hiszen a torokgyulladás ilyenkor is súlyos tüneteket okoz. A kamilláról és a hársfa fajtákról beszélt a kertészmérnök. Az ezüsthárs virágait nem szabad gyűjteni, mert olyan apró csillószőröket tartalmaz, amelyet otthoni körülmények között nem tudunk kiszűrni, és így éppen allergiát válthat ki. Gyógyhatású viszont a nagylevelű hárs virága és a kislevelű hárs virága. A cukorbetegség természetes ellenszereit is keresik az emberek a gyógynövények világából, de ez már nem a kertészek hatásköre, hanem az orvosoké.

Hallgassa meg!

Kertészet

Milyen virágot válasszunk az erkélyre vagy a kertünkbe. Az egynyáriak, ha időben kiültettük és gondoztuk most virágoznak, de ha folyamatosan szép virágos környezetben szeretnénk tölteni szabad és pihenő napjainkat, akkor tájékozódás céljából érdemes hetente felkeresni a kedvenc kertészetünket. Dimény Zoltán Gödöllőn a Herbária Kertészetben Makkrai Csillával beszélgetett az aktuális teendőkről.

Hallgassa meg!

Gazda

Egy tiszakécskei gazda beszél az idei növénytermesztésről és az aratás helyzetéről valamint a búza minőségéről.

Hallgassa meg!

Biogazda

A Falusi Tudás Házát építi egy zalai biotermelő. Célja a szemléletváltás, a példamutatás. Tanfolyamok, bemutatók helye lesz a falusi épület, ahol az érdeklődők saját szemükkel láthatják, tapasztalhatják a biotermesztés lényegét. Bár igény van, mégis nagy a lemorzsolódás: sokaknak az ökotermesztés egy sajátos világ, ám a hozzá tartozó kétkezi munka már nem annyira vonzó. Fehér Csaba Endre zalavári gazdálkodóval Varga Tünde beszélgetett.

Hallgassa meg!

Gazdálkodó

A sikeres állattartáshoz a gazdálkodás magasiskoláját is el kell végezni. Manapság nem találni kétkezi munkást aki elvégezni a napi munkát a jószág, az istálló vagy a legelő körül. Így a gazda vagy gépesít (ha van pénze) vagy magad uram ha nincsen szolgád elv alapján teszi a dolgát. A magyartarka tehéntartásnak van haszna mert tejet is ad és a húsa is kiváló. Zsoldos Barna egy penészleki gazdálkodóval beszélgetett.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – július 24., szerda, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább