Hajnal-táj: Százával pusztultak a halak a napokban az Eger-patakban

Az augusztus 14-i adás tartalmából.
 

Sertésoltás
A tervek szerint Szerbiában október elsejétől eltörlik a sertések kötelező védőoltását – jelentette be a mezőgazdasági miniszter. Ezt az Európai Unió piacára való kijutás miatt kell megtenni. Egyenlőre egyébként a kínai piac nyújt nagy lehetőséget Szerbiának, mert a távol-keleti országba kezdetnek 50 ezer tonna sertéshúst exportálhat.
Riporter/narrátor: Juhász Andrea
Beszélnek:
– Molnár Nóra, gazdálkodó, Tornyos
– Molnár Szabolcs, gazdálkodó, Tornyos
– Tomik Nimród, gazdálkodó, Topolya
– Dr. Szőke István, állatorvos, Mohol

Hallgassa meg!

Állatorvos

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – Miért nem tojnak a gazda tyúkjai?

Hallgassa meg!

Halak

Százával pusztultak a halak a napokban az Eger-patakban. A hatóság oxigénhiányra, a halászati őr mérgezésre gyanakszik. A hatóság szerint a hirtelen lezúdult felhőszakadásszerű víztömeg kavarhatta fel annyira az iszapot, hogy oxigénhiány keletkezett, ami a halak pusztulásához vezetett. A szakember elmondta: a vizsgálat idejére a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelték el. A szakemberek vizsgálták a vízminőségét is, de ennek még nincs eredménye.
beszélnek: Szuromi Csaba halszakértő és Siklós Gabriella a vízügyi igazgatóság szóvivője.

Hallgassa meg!

Hangvadász

A sűrű bokrok között, néha a fűben keresgéli rovarokból és pókokból álló táplálékát, ősszel bogyókat is elfogyaszt. Költési időszakban meglehetősen hevesen védelmezi területét a betolakodókkal szemben-meséli a csilp-csalp füzikéről Zsoldos Árpád hangvadász.

Hallgassa meg!

Rákóczi

Rákóczi Ferenc, a későbbi erdélyi fejedelem emléke ma is él a hazai és szórványban élő magyarság körében, amit bizonyít, hogy Kárpát-medence szerte több száz egyesület működik évtizedek óta, határokon innen és túl. A szegedi Rákóczi Szövetség alelnöke, Kohári Nándor munkájukról beszél, Tráser László összeállításában.

Hallgassa meg!

Kertész

Alvó szemzés. Hallgatóink sok esetben értékes régi gyümölcsfajtákkal rendelkeznek, vagy olyan ismeretlen eredetű fajtával, amelyik kedves nekik, és szeretnék utódaiknak is átörökíteni. Szabó Fruzsina kertész kollégám végezte ez a szemzést, Szalai László hobbikertész révén, az általa hozott ismeretlen kajszi szemző hajtásokat egy konténeres kajszibarack hajtásaiba szemezte. Végig kísértük az alvó szemzés lépéseit, amelyet, ha begyakorolunk, akkor otthon is sikerrel elvégezhetünk. Érdemes megtanulnunk a növényi sebészet mesterfogásait.

Hallgassa meg!

Búza

Amióta szétesett a totói nagy Jugoszlávia, Szerbiában jelentősen lecsökkent a búza vetésterülete. Amíg annak idején a szántóföldek egyharmadán termesztettek kalászosokat, addig mára a búzát a termőterületeknek alig egytizedén termesztik. Mi a csökkenés oka? Erre a kérdésre kereste a választ Ternovácz István kollégánk a temerini Zsúnyi-Szilák földműves szövetkezetben. Tóth László agrármérnökkel és Zsúnyi Józseffel, a szövetkezet egyik alapítójával beszélgetett.

Hallgassa meg!

Szürkemarha

Harsányban a Hazadi család 10 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a szürkemarha tenyésztéssel, tartással. Az állat igénytelen, rideg tartásban nevelhető. A gond az hogy mivel kevés a húsa, a méretéhez képest,- nem szeretik a vágóhidak, nincs piaca Európában. Most egyesületük azon gondolkodik, hogy a harmadik világ országaiban megpróbálja értékesíteni az egyébként nagyon finom ízletes szürkemarha húst. BTE beszélgetett Hazadiné Szilvási Máriával.

Hallgassa meg!

Farmerexpo

Háromszáz kiállítót várnak Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítására a Farmer Expóra, amelyet az idén 28. alkalommal rendeznek meg augusztus 15-18. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti agrár campusán. A holnap (csütörtökön) kezdődő kiállítás és vásár egyik kiemelt témája a klímaváltozás és a vízgazdálkodás.
beszél: Vaszkó László, kiállítás igazgató

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 14., szerda, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább