Kossuth Rádió

Hajnal-táj: Közösségi kerékpáros rendszert tervez Eger

Az augusztus 15-i adás tartalmából.
 

Fokhagyma
Nagyszerűen termett az idén a messze földön híres ludasi fokhagyma. A korábbi évektől eltérően a kereslet is nagy iránta, így most a termelők abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ők határozhatják meg a fokhagyma eladási árát.
A Pannon rádió összeállítása.

Hallgassa meg!

Állatorvos

Lorászkó Gábor állatorvos hallgatói kérdésre válaszol – az állatokban lévő kullancsok irtásáról.

Hallgassa meg!

Templom

Ónodról a Rákóczi-szabadságharc és az ónodi országgyűlés jut eszünkbe, ahol kimondták a Habsburg-ház trónfosztását. Rákóczi birtok révén a katolikus templomban őrzik I Rákóczi György erdélyi fejedelem adományát, a harangot. A templomot helyi védettség alá helyezte az önkormányzat. B. Tóth Erika járt a helyszínen.

Hallgassa meg!

Bányató

Nem biztonságos és ugyanakkor tilos fürödni a bányatavakban. A veszélyekre és a birságok mértékére Gányai Balázs a Komárom-Esztergom megye rendőr főkapitánya hívja fel a figyelmet.

Hallgassa meg!

Kerékpár

Közösségi kerékpáros rendszert tervez Eger. Nyolc régiót képviselve tíz magyarországi település, köztük Eger is részt vesz a Life elnevezésű, idén január 1-jén indult, 2026 évégig tartó projektben, amelynek célja a levegőminőség védelme és javítása az EU-ban és ezen belül Magyarország területén. A program a települések levegőminőségi terveinek végrehajtását hivatott szolgálni emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységekkel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával.
Beszél: Habis László polgármester

Hallgassa meg!

Kajszi

Kései érésű kajszi fajták. Bárány Tamásné tanítónő, hobbikertész lekésett a klasszikus kajszi érési szezonról, de nem kell jövőig várnia, ha tud olyan lelőhelyet, ahol a késői érésű kajszik is hozzák gyümölcseiket. Férje Bárány Tamás hobbikertész is megszólal a felvételen. Kiemelve a kajszi pálinka jelentőségét, és fokozódó nimbuszát a más, klasszikus égetett szeszes italokkal folytatott versenyben, hiszen manapság a míves pálinkák előtérbe kerülnek a névnapok, születésnapok köszöntése idején. Magyar nemesítésű érték a Corlate nevű, augusztusi érésű kajszi fajta, amelyet bemutattam a Bárány családnak. Megkóstolták, jó ízűnek találták, habár nem volt olyan leveses, mint például a Gönci magyar kajszi illetve a Magyar kajszi fajtakör jeles tagjai, amelyek azonban már leértek.

Hallgassa meg!

Botanika

Hazánk egyik úttörő, s korának a legnagyobb botanikusára emlékeztek a napokban a Nógrád megyei Litkén. Borbás Vince, az akkor Ipolylitkének nevezett településen 175 évvel ezelőtt, szegény családban látta meg a napvilágot. Tehetségének és szorgalmának eredményeként azonban elérte, hogy a felfedezéseivel, növényfaj-leírásaival, alapos rendszertani munkájával maradandót alkotott, életműve előtt pedig nem csupán sok-sok lokálpatrióta, de a természetvédelmi szakma ma is fejet hajt.

Hallgassa meg!

Gyógynövény

Olajtök, cukorrépa, sáfrányos szeklice, mák. A jövő növényei és lehetőségei, melyek a hagyományos, nagy területen termesztett kalászosok helyett biztos bevételt hozhatnak a vállalkozó kedvű termesztőknek. Nem újdonságról van szó, hiszen nem közhely, hanem valóság volt évtizedekkel ezelőtt az, amikor gyógynövény nagyhatalom voltunk. Ez a hírnév megkopott, de most újra elképzelhető, ha nagy területen foglalkoznak például citromfűvel, máriatövissel, articsókával, vagy cickafarkkal. Bár munkaerő igényesek, az átgondolt tervezés nem húzza vissza egy idő után a vállalkozói kedvet. Karcag határában nem csak termesztik, hanem fel is dolgozzák ezeket. Kiss Mihály beszél a gyógynövény piacról.

Hallgassa meg!

GMO

A Kormány évi 260 millió forinttal támogatja azokat az innovációkat és kutatásokat melyek a genetikailag módosított szója kiváltását szolgálja. Az erre a célra kiírt pályázatot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs központ nyerte el és a fejlesztéstől az várja el a pályázat kiírója, hogy a kutatók megtalálják az alternatív lehetőségeket, hiszen itthon számtal olyan fehérjeforrás van amivel részben csökkenthető az import GMO-s szója. Dimény Zoltán elsőként Birknek Zoltánt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét kérdezte a hazai kutatás, fejlesztés támogatásáról és a pályázati lehetőségekről.

Hallgassa meg!

Szegedi papucs

Az egyik leghíresebb magyar népművészeti termék a szegedi papucs, amely az utóbbi években sok viszontagságon ment keresztül. A nagy papucskészítő, Rátkai sándor bár megoldotta az utódlást, a hagyományt átvevő Sallay házaspárra nehéz évek vártak. Volt olyan év, amikor úgy tűnt, hogy megszűnik a papucskészítés Szegeden. Szerencsére nem így történt

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 15., csütörtök, 5:00

Műsorvezető: Juhász Zsolt
Szerkesztő: Dimény Zoltán

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább