Hajnal-táj: Rózsakert a siklósi várban

Az augusztus 21-i adás tartalmából.
 

Kenyér lelke fesztivál
Liszt, víz és só. Ez a tradicionális, vagy kovászos kenyér összetevője. Igaz ennek elkészítéséhez rengeteg idő és ügyesség, türelem kell, ám megéri, mert laktató és egészséges kenyér lesz belőle. Egyre szaporodnak a kézműves pékségek, amelyekben kovásszal készül a kenyér és az alapanyag az ősi búza a tönköly, vagy az alakor. A Szent István napi ünnepségek fontos rendezvénye volt a kenyér-lelke fesztivál, melyen kézműves pékek kínálták a kenyeret. Cseperkáló József kézműves péket Fekete László kérdezte.

Hallgassa meg!

Ízek utcája
Az augusztus 20-i ünnepségek kísérőrendezvényeként immár tizedik alkalommal rendezték meg a Magyar Ízek Utcája elnevezésű gasztronómiai rendezvényt, ahol bemutatkozott a Kárpát-medence gasztronómiája, népi ételei melyeket ma már az idősebb nemzedéknek köszönhetően a fiatalok is ismernek. Bartha Bernadett kóstolgatott a rendezvényen.

Hallgassa meg!

Rókakölykök születtek nyár elején az Agostyáni Arborétumban.
A kisrókák már birtokba vették a területet és a látogatók is találkozhatnak a kíváncsi kis állatokkal. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ezek vadállatok, tehát tilos megfogni, simogatni őket. Drekszler Anna riportja.

Hallgassa meg!

Biokertészet a Homokhátságban
Kecskeméttől alig negyed órára, a Homokhátságban települt, Fülöpjakab, ahol a lakosság mintegy három negyede a környékbeli tanyákon él. A régi életformákból is sok mindent megtartottak a helyiek, sokaknak van gyümölcsöskertjük, és feltűnően sok a biogazda. Csányi Istvánné tanyasi termelőt Bánsági Éva kereste meg.

Hallgassa meg!

Érik a kivi Zalában
Egyelőre úgy tűnik, jó szüretre számíthatnak a zalai kiviültetvényen. Magyarország első üzemi méretű, közel 5 hektáros kiviültetvényének telepítése még 2012-ben kezdődött, s az elmúlt évek igazolták nemcsak megterem a kivi nálunk, de jó minősége miatt különösen keresett a piacon. Varga Tünde a becsehelyi ültetvény tulajdonosával, szakmai vezetőjével, Miklós Ákossal beszélgetett.

Hallgassa meg!

Rózsakert a siklósi várban
Tavaly a Siklósi Vár is indult és nyert a Duna-Dráva Cement Kft. Zöld Megoldás pályázatán, melyet a cég nyolc évvel ezelőtt hozott létre abból a célból, hogy forrást biztosítson olyan fejlesztések, programok finanszírozására, amelyek a Váci és a Beremendi Cementgyár környezetében élők által használt közösségi terek kiépítésére, megszépítésére irányulnak. Kovács Rékával a siklósi vár munkatársával Zsoldos László találkozott.

Hallgassa meg!

Hajnal-táj – Kossuth – augusztus 21., szerda, 5:00

Szerkesztő: Horváth Katalin
Műsorvezető: Juhász Zsolt

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább