Kultúrpercek: Digitálisan felújítva tér vissza a János vitéz

A szeptember 19-i adás tartalmából.
 

Rembrandt halálának 350. évfordulója alkalmából kamara kiállítás nyílik a Szépművészeti Múzeumban. A tárlat, amely az egyik legnagyobb hatású holland művészre, mint mesterre és tanítóra hívja fel a figyelmet, Rembrandt rajzait és rézkarcait a tanítványok műveivel együtt mutatja be, így bepillantást nyerhetünk a 17. századi rajzoktatásba is. A kiállítás ma a Múzeum plusz programban már megtekinthető, holnaptól pedig a nagyközönség előtt is nyitva áll.

Csak tiszta forrásból. Ez is lehetne a mottója a Kecskeméti Népzenei Találkozónak, amelyet idén már 29. alkalommal rendeznek meg. Kicsiknek és nagyoknak szeretnék bemutatni azokat az adatközlőket, akik még átadhatják közösségben tanult dalaikat. A program helyszíne a kecskeméti Hírös Agora.

Digitálisan felújítva tér vissza mától a mozikba Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott rajzfilm klasszikusa, a János vitéz. Az alkotás teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. A felújított animációs filmet tavasszal Párizsban már láthatta a közönség, mától pedig a magyar nézők is megtekinthetik. A János vitézt Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Művész moziban, a Corvin moziban és a Pólus moziban, valamint országszerte számos helyszínen vetítik.

Tünékeny valóság. Ez a címe a szentendrei Új Műhely Galéria 18 órakor nyíló új tárlatának, melyen a MANK Fotóművészeti tagozata állítja ki alkotásait. A kiállítás kurátora Hupján Attila.

A Bartók Emlékházba várják ma 18 órára azokat, akik szeretik a háromszólamú énekeket. Három fiatal művész, Békefi Edina, Brassói-Jőrös Andrea és Tatai Nóra régi és új dalokkal lép közönség elé. Koncertjükre a francia és a német romantika remekműveiből válogattak, és felcsendül előadásukban 4 ősbemutató is, Kedves Csanád, ifj. Végh János, Beischer-Matyó Tamás és Szigeti Mátyás egy-egy kompozíciója. A zongorakísérő SZABÓ FERENC JÁNOS.

Kik a belső terek mesterei? Erre kaphat választ az a látogató, aki megtekinti a Pesti Vigadó ma nyíló kiállítását. Az Iparművészek a belsőépítészetben című tárlatot a Magyar Belsőépítészek Egyesülete szervezi.

Hallgassa meg!

Kultúrpercek – Kossuth – szeptember 19., csütörtök, 9:07

Szerkesztő – műsorvezető: Beslin Anita

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább