Gyermeknevelési, egészségügyi, pszichológiai, oktatási, családszervezési kérdéseket tárgyal tematikus adásokban.

Arra törekszünk, hogy a csecsemő és kisgyermekkori gondok mellett hasonló súllyal szerepeljenek a kamaszokkal, illetve a fiatal felnőtt gyerekekkel kapcsolatos kérdések is. Formáját tekintve a Vendég a háznál minden rádiós műfaj befogadására alkalmas, és élünk is a különböző műfajok adta lehetőségekkel: • Riportok készülnek családoknál, iskolában, óvodában, rendelőkben, kórházakban, természetben, munkahelyen, faluban, vonaton… stb.
• Telefoninterjúk a telefonügyelet alatt beérkező hallgatói beszélgetésekre korlátozódnak…
• Interjúban a szakértői hozzászólások és a vallomásszerű beszélgetések hangzanak el. Fontosnak tartjuk, hogy a határon túli magyar területeken élő gyermekek életével is rendszeresen foglalkozzunk. A Vendég a háznál aktuális gyermeknevelési kérdésekkel foglalkozik szolgáltató jelleggel, követve a jogszabályok változásait, és a mindenkori legújabb nevelési trendeket. Emellett újra és újra tárgyaljuk azokat az „örökzöld” kérdéseket is, amelyekkel az újdonsült szülők mindig találkozhatnak. Műsorunk felépítése egészen egyedi. az anyagok „önmagukért beszélnek” – nem magyarázzuk őket sem előtte, sem utána. Füzérszerű szerkesztéssel klasszikus műsorvezetői konferálás és narrációk nélkül, zenei elválasztással hangzik el minden. A műsor zenei világa a csendes gondolkodást és a hallottak elmélyítését segíti úgy, hogy közben gyönyörködtessen is. Csak instrumentális zenét használunk a megszólalások között 10-20 másodpercben. A szerdai telefonügyelet órájában a hallgatók kérdéseit rögzítjük telefoninterjú formájában, és szakértő válaszát kérjük a kérdésre. Ezen a napon gyakran a hallgatók között is párbeszéd kezdődik. Az ország legkülönbözőbb pontjaiból találnak egymásra sorstársak, hogy tapasztalatot cseréljenek. Gyakran előfordul, hogy a családok egy-egy régóta lappangó problémára műsorunkon keresztül találják meg a megoldást.

2012 őszén három sorozatot indítottunk el a műsoron belül:

1. Apa, Anya és Emmuska címmel egy fiatal kisgyermekes család életét követjük, és ezen keresztül beszélünk gyermeknevelésről, családi kapcsolatokról, beszédfejlődésről, féltékenységről, betegségekről. Sorozatunk közben megszületett a család második gyermeke is, így a cím is megváltozott. Mostantól: Apa, Anya, Emmuska és Lola címen fut havi rendszerességgel. A sorozat a Családbarát médiáért díj augusztusi jelöltje lett.

2. Ez történt a 2. a-ban…
Rendszeresen követjük a Váci utcai Ének Zeni Általános Iskola egyik osztályának életét, és ezen keresztül beszélünk az oktatásban előforduló jelenségekről, dilemmákról és újításokról. Azóta egy évet öregedtek a gyerekek, így mostantól a cím: Ez történt a 3.a-ban

3. VÁLASZ-UTAK Ez a rovat minden pénteken szól. Ezen a napon a gyerekeké a stúdió. Tizenévesek beszélgetnek egymás között kerekasztal szerűen, vagy vendég érkezik hozzájuk, és vele közvetlenül beszélik meg az őket érintő kérdéseket. Az adás felvételéről minden alkalommal videó készül, amelyből egy pár perces werkfilm felkerül a honlapra. Kíváncsiak voltunk, hogyan beszélgetnek a fiatalok, amikor “”egymás között”" vannak, és nem riporter kérdésére válaszolnak. Izgalmas tapasztalat az is, hogy a felnőtt szakértők (tanárok, pszichológusok, jogászok, orvosok) egy adott témáról egészen másként beszélnek nekik, mint amikor riporterrel beszélgetnek róluk. A rovat nagyon népszerű a fiatalok körében, akik Facebookon osztják meg egymással, és a rádió honlapjára linkelve hallgathatják meg az adásokat. Sok visszajelzés érkezett szülőktől, nagyszülőktől, akik ezen keresztül sokkal jobban meg tudják érteni kamasz gyerekeiket, unokáikat. Megkerestek bennünket osztályfőnökök is, akik a hanganyag segítségével osztályfőnöki órákat tudnak tartani középiskolában. A műsor 22 perces, így bőven marad idejük beszélgetésre egy 45 perces iskolai órán.

Adás: hétköznap 11:33, Kossuth Rádió
Ismétlés: hétköznap 2:35, Kossuth Rádió