Lengyel nemzetiségi műsor: Gulyás Fesztivál

A szeptember 14-i adás tartalmából.
 

Szeptember 7-én immáron 21. alkalommal megrendezésre került a hagyományos Gulyás Fesztivál. Az eseményen részt vett a helyi lengyelség is, meghívásukra pedig Bielsko-Białaból – Szolnok testvérvárosából is érkeztek vendégek.

A Magyarországon is népszerű fesztiválon lengyel ételeket is lehetett kóstolni, valamint Lajos és Andor mesterek receptje alapján gulyás is készült. Piotr és Józek séfek pedig tormás żurt is készítettek, amelyet „Bielskói gulyásnak” neveztek.
A főzés mellett szellemi táplálékként szakácskönyvekkel is meg lehetett ismerkedni, amelyekről előadás is volt, amelyet Gaál Zoltán és Bogdan Kocurek, a Beskideki Könyvtár igazgatója tartott. A Gyulás Fesztiválon első alkalommal, a helyi lengyelségnek (a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatnak és a Lengyel-magyar Klubnak) köszönhetően a szolnoki és a bielsko-białai könyvtárak segítségével megrendezték a Nemzeti Olvasást a Henryk Sienkiewicz „Sachem” című novelláját lengyelül és magyarul olvasták. A beskideki és bielsko białai vidék adottságai iránt érdeklődők meglátogathatták a régiónak a turinform standját. A program részét képezték még baráti beszélgetések, lengyel ételkóstoló, mindez a már megszokott és hagyományosan jó légkörben. Fellépett a Bielsko-Białaból érkezett „Beskidek” népi ifjúsági együttes, amely felejthetetlen hangulatot teremtett.

Lengyel nemzetiségi műsor – Nemzetiségi adások – szeptember 14., szombat, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Bożena Bogdańska-Szadai

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább