Lengyel nemzetiségi műsor: Lengyel menekültek magyar földön - a második világháború idejében

A szeptember 21-i adás tartalmából.
 

1939. szeptember 18-án – Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszterrel egyetértésben – Teleki Pál miniszterelnök utasítást adott a magyar-lengyel határ megnyitására.
Magyarország a II.vh alatt több, mint 100 ezer lengyel menekültet fogadott be. Katonákat, civileket. Több, mint száz befogadó tábor működött az országban. Így például Egerben az Egri Vár területén 1939-44 között lengyel tisztitábor működött.
Műsor vendége Stanisław Maria Frankowski, az édesapját a második világháború idején az Egerben működő lengyel menekülttáborba internálták, ahol igazgatója volt az itt alapított lengyel gimnáziumnak. Egri lányt vett feleségül, majd a háború befejeződése után családjával Przemyślbe költözött.
Édesanyja a későbbiek során visszatelepedett Egerbe, ezért Frankowski úr Eger is otthonának tekinti. Meghatározó szerepe volt abban, hogy a 70-es évektől napjainkig tartó gyümölcsöző kapcsolat jött létre az egri és a przemyśli múzeumok között. 2003-ban így kerülhetett sor a két város közötti testvérvárosi megállapodás aláírására, ami újabb kapcsolatokat inspirált a kulturális élet, a tudományos kutatók és a civil szervezetek képviselői körében.

Lengyel nemzetiségi műsor – Nemzetiségi adások – szeptember 21., szombat, 13:30

Szerkesztő-műsorvezető: Bożena Bogdańska-Szadai

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább