Filmklub 2018.11.04-i adás

Benne:
Srác a biciklivel (The Kid with a bike /Le gamin au vélo, 2011) 12 év 83'34''
Belga-francia-olasz filmdráma (Feliratozva a teletext 222. oldalán)
Eredeti hang digitálisan
Forgatókönyvíró: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne; Zene: Jonathan Slott, Ludwig van Beethoven, John Hunter Jr., Jr. John Hunter; Operatőr: Alain Marcoen; Rendezte: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Szereplők: Cécile de France (Samantha), Thomas Doret (Cyril), Jérémie Renier (Guy Catoul), Egon Di Mateo (Wes), Fabrizio Rongione (könyvárus), Batiste Sornin (Martin, a kamasz), Olivier Gourmet (Nevelő)
A 11 éves Cyril Catoul igazi kiskamasz, finoman fogalmazva, apja szerint viszont rossz gyerek: makacs, agresszív és felelőtlen. Apja megelégelve a fiú viselkedését, bedugja őt egy otthonba, és egy másik városba költözik. Cyril, miután rájön, hogy nem ideiglenesen került oda, biciklijével apja keresésére indul. Eleinte nem hajlandó elfogadni a tényt, hogy elhagyták, s makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy csak félreértésről van szó. Véletlenül összeismerkedik egy harmincas éveiben járó fodrásszal, Samanthával, aki megengedi, hogy a hétvégéket vele töltse, és segít neki megtalálni a válaszokat, még ha azok olykor fájdalmasak is.
A Dardenne-testvérek előző munkáihoz hasonlóan ez a film is dokumentarista stílusban készült: kézikamerával forgattak, és többnyire természetes fényeket használtak, viszont - tőlük szokatlan módon - ezúttal filmzenét is alkalmaztak. (Zene: Ludwig von Beethoven, John Hunter Jr.)
Díjak és jelölések:
Cannes-i fesztivál (2011) - Zsűri Nagydíja: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Európai Filmdíj (2011) - Legjobb forgatókönyv: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Cannes-i fesztivál (2011) - Arany Pálma jelölés: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Európai Filmdíj (2011) - Legjobb film jelölés: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Európai Filmdíj (2011) - Legjobb rendező jelölés: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Európai Filmdíj (2011) - Legjobb női alakítás jelölés: Cécile De France
Golden Globe-díj (2012) - Legjobb idegennyelvű film jelölés
A MAGYAR MÉDIA MECENATÚRA TÁMOGATÁSÁVAL
Uchebnik (2016) Stereo 12 év 18'42''
Magyar kisjátékfilm (Feliratozva a teletext 222. oldalán)
Forgatókönyvíró: Csicskár Dávid, Fazekas Máté; Zene: Érsek Lajos; Operatőr: Dévényi Zoltán; Rendezte: Csicskár Dávid
Szereplők: Cservák Zoltán (Bence), Gillich Koppány (Áron), Barta Ágnes (Tanárnő), Horváth Lajos Ottó (Igazgató), Csap Árpád Géza (Gondnok), Korom Mihály (Párttitkár), Miskey Roland (Bence barátja), Disena Adrián Márió (Áron barátja 1.), Czeiner András (Áron barátja 2.), Barna Ramóna (Áron barátnője), Hegyi Réka (Áron barátnő 2.), Lieber Péter (Áron barátja 3.), Pap Domonkos (Áron barátja 4.), Rea Zsófi (Áron barátnő 1.)
Az Uchebnik egy igaz történeten alapuló kisjátékfilm, mely az 1956-os forradalom eseményeit dolgozza fel egy a nagyvárostól, így a forradalom is távol eső kis falu, illetve a helyi iskolának diákjai szemszögéből. A Fodor testvérpár közül Bence felnéz a nagymenő Áronra, aki egyik tanár buzdítására haverjaival együtt elégeti az orosz tankönyveit. Bence csak imitálja az égetést, hogy megszerezze a csodált Áron barátságát. Azonban a forradalom leverése után mindnyájuknak felelni kell a könyvégetésért. Elindul a harc a könyv megszerzéséért, egymás alibijének igazolásáért. Bence számára kiderül ki az igazi barát és kemény leckét kap az élettől.
A MAGYAR MÉDIA MECENATÚRA TÁMOGATÁSÁVAL
Virágnyelv (2017) Stereo 12 év 10'00''
Magyar animációs film (Feliratozva a teletext 222. oldalán)
Forgatókönyvíró: Glaser Kati; Operatőr: Kalotás Csaba, Vanek Ákos; Rendezte: Glaser katalin
Az igazság nézőpont kérdése, pont olyan, mint az a henger test, amelyik egyik oldalról kör, a másik oldalról téglalap alakú. A minket körülvevő világ számtalan lehetőséget kínál fel egyszerre, lelkiállapotunktól függ, hogy az adott pillanatot miként éljük meg: jól vagy rosszul. A világegyetem és a mikrovilágunk összefüggése.

További videók