Ízőrzők Halimba

Halimba a Kis-Alföld és a Bakony találkozásánál fekvő, kincseket rejtő település. Ezek az értékek azonban nem aranyban-ezüstben, hanem egyedi természeti adottságaiban, gyógynövényektől illatozó rétjeiben, barangolásra csábító erdeiben, és nem utolsó sorban ezekkel az adottságokkal jól sáfárkodó lakóiban rejlenek. Bizonyára sokak számára ismert Dr. Szalai Miklós esperes úr neve, aki nemzedékeket gyógyított teakeverékeivel. Emlékét a lakóházánál berendezett múzeum és gyógynövénykert őrzi. Sok hasznos információt, érdekességet megtudhatunk a vendégeket fogadó munkatársaktól, akik ízletes teákkal kínálják a látogatókat.
Rövidebb-hosszabb túrákat is tehetünk a környéken a Malom-völgybe, a festői szépségű Kis-tóhoz, de megnézhetjük a hajdani bauxitbánya emlékhelyeit, az önkormányzat pincéjében berendezett múzeumot, és a helyi üveggyárba is ellátogathatunk.
Az iskolában a gyerekeket néptáncra is oktatják, az Ízőrzők műsorában ők is bemutatkoztak. A halimbai ízek elkészítésére két különleges személyiség vállalkozott: Tóbel János és Tóbelné Bencze Andrea - munkájuk mellett falusi vendégasztal szolgáltatással foglalkoznak. Ehhez saját kertjükből szedik a friss zöldséget, gyümölcsöt, és a húsáru egy részét is maguk állítják elő. Meggyőződhettünk arról, hogy mennyire mások ezek az ételek. Friss zöldfűszerekkel, sok szeretettel, bölcs, megfontolandó tanácsokkal a következő ételek készültek Halimbán: Bazsalikomos paradicsomleves, Házi füstölt szalonnába tekert csirkemell torta friss salátával, Citromos-levendulás keksz, Magos cukkinikrém, Vacsora-karaj szegfűgombával, bazsalikomos újburgonyával és Fehérboros, bodzás epertortácskák.

További videók