Ízőrzők Pátka

Pátka Székesfehérvár közvetlen közelségében egy méltán figyelemre méltó, egyáltalán nem átlagos település, egyedi adottságokkal.
Már a római korban is hatalmas víztározó volt itt. Gátrendszerének falmaradványai csodák csodájára a mai napig fennmaradtak, és a tározótól csupán pár száz lépésnyi sétával megtekinthetők.
Az Ízőrzők műsorában két étel is készült a római korra emlékezve: a Kőrakási serpenyős halacskák és a Vaddisznósült római kemencés kenyérrel. Ezek a különlegességek fűszerezésükben, és megjelenésükben is különlegesek, egyben nagyon finomak, ajánljuk figyelmükbe. A völgyben fekvő településre bármely magaslatról letekintve hatalmas vízfelületeket látunk, melyekben visszatükröződik Pátka arca. Az évszázadok során számos fontos történelmi esemény volt a községben, de a helybéliek leginkább az 1848. szeptember 29-én itt zajlott diadalra büszkék. A csata helyszíne ismert, bárki ellátogathat arra a füves legelőre, ahol a magyar csapatok győzelmet arattak. Bemutatjuk még a Tájházat, a Fehérvári Huszárok Egyesületét, a helyi Nyugdíjas Klub ügyes kezű asszonyait, és a Pántlika Táncegyüttes mezőföldi eszközös táncait. A fent említett két ételen túl a következő finomságok készültek még Pátkán: Kolbászos krumpligombóc leves, Káposztás vakarcs, Vadnyúl paprikás édesburgonyával és Diós-mákos kifli.

További videók