×

„Klasszikus zenét játszani menő”

A Tinik korcsoportjának elődöntősei közös produkciót mutattak be a Virtuózok színpadán a Talamba Ütőegyüttessel. Zombor Leventét, a zenekar vezetőjét arról kérdeztük, mit gondol a Virtuózok hatásáról a hazai zenei életben.
 

Ön hogyan látja, milyen hatással van a hazai zenészekre a Virtuózok?
– Ez a műsor tökéletesen megmutatja, hogy zenélni, azaz a legmagasabb fokon játszani egy hangszeren ma sem csak a könnyen emészthető, populáris zenék esetében menő. A negyedik évadjába lépő műsor azért is sikeres, mert egyrészt meg tudta tartani az emberek érdeklődését, másrészt mert bebizonyítja, hogy a hazai zeneoktatás nívója kiváló. A kilenc Tini elődöntőssel mi is ezt tapasztaltuk meg a közös munka során. Elsőre persze furcsa volt a versenyzőknek, hogy mi a ritmus nyelvén, ütőhangszeres szemmel nyúltunk a Carmen-parafrázishoz, de a második próbán már remekül vették ezt az akadályt. Máris nagyon várjuk a következő közös fellépést, amelyet a nagyközönség november 7-én a RaM Colosseumban láthat majd. Bízom abban is, hogy tudunk majd nyáron, a hagyományos kapolcsi ütőhangszeres táborunkban is találkozni a Virtuózok versenyzőivel.

Mennyire valós és aktuális beszédtéma ez a műsor zenészkörben vagy éppen azon kívül?
– A zenekaron belül nem beszédtéma, ám a családomon belül már igen. A feleségem is zenész, ráadásul igazgatóhelyettes egy zeneiskolában. A tanár kollégák sokat beszélgetnek arról, hogy egy-egy versenyző hogyan teljesített a fordulókban. Előfordult az is – még főleg az elején, amikor ez a műsor berobbant a köztudatba –, hogy barátok, ismerősök engem kérdeztek meg arról, hogy szakmai szemmel én hogyan láttam, hallottam egy-egy virtuózabb produkciót.

Önnek mit jelent egyébként az a szó, hogy virtuóz?
– Virtuóz szerintem az az ember, aki a hangszerét tökéletesen ismeri, így nincsenek számára akadályok – sem technikailag, sem zeneileg. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ma már komolyzenészként is nagyon fontos a minél intenzívebb, már-már virtuóz kommunikáció a közönséggel. A virtuozitáshoz a technikán túl tehát hozzátartozik az is, hogy a zenésznek ki kell lépnie képzeletbeli elefántcsonttornyából, hogy a muzsikán túl minden egyes porcikáját, lélekrezdülését átadhassa a közönségnek.

Virtuózok 2018 minden pénteken 19:30-tól a Duna Televízión!